Iedereen kent wel het gezegde dat het enige constante in de wereld is, dat alles verandert. Na regen komt zonneschijn, het oppermachtige romeinse rijk ging ten gronde en zelfs de continenten waren ooit één maar drijven gestaag uit elkaar. Alles evolueert. Het was Darwin die met zijn evolutietheorie, gebaseerd op organismen, stelde dat degene die zich het best kan aanpassen aan verandering, zal overleven.
Waar evolutie een langdurig en constant gegeven is, is de tegenhanger revolutie. Een revolutie is namelijk een snelle onomkeerbare verandering. Het is een belangrijk moment in de geschiedenis waarna het leven van veel betrokkenen er anders uit is gaan zien. Zo was er de Franse Revolutie die ervoor zorgde dat de totale machtsverhoudingen werden omver gegooid en ook in sport zijn er voorbeelden van dit disruptieve verschijnsel. De Amerikaan Dick Fosbury introduceerde in de jaren zestig de techniek om ruggelings te springen bij het hoogspringen, hij won er in 1968 in Mexico-Stad olympisch goud mee. Heden ten dage is de Fosburyflop de standaard.
Het bedrijfsleven
In het bedrijfsleven hebben zich meerdere revoluties afgespeeld, vaak gepaard met een nieuwe techniek. Zo heeft de industriële revolutie een enorme impact gehad op de manier waarop we nu leven. Het dagelijks leven veranderde ingrijpend met de komst van fabrieken en de nijverheid verdween uit de dorpen. Dorpelingen trokken achter de arbeid aan met verstedelijking als consequentie. We kennen drie revoluties binnen industriële transformatie:
- Machines namen het werk van mensen over en dit zorgt voor verhoogde productiecapaciteit (Industriële revolutie)
- Snelle technologische veranderingen versnellen het het proces van de overgang van menselijk naar machine werk (Technologische Revolutie)
- Door de uitvinding van nieuwe communicatievormen (eind 19e eeuw), en vanaf de jaren 1950 de computer, zorgen voor een digitalisering in communicatie. In deze derde fase werd het mogelijk om informatie bijna overal ter wereld raad te plegen. (Digitale revolutie)
De derde revolutie maakte het mogelijk voor bedrijven om te globaliseren: coördinatie van productie en levering kon vanaf deze fase zeer efficiënt en wereldwijd plaatsvinden waardoor grote schaalvoordelen mogelijk werden.
Revolutie 4.0
Vandaag de dag leven we in die derde revolutie, de digitale. Communicatiesystemen verbeteren door het overschakelen van analoge naar digitale vormen. In het bijzonder sinds de opkomst van het internet. De voorspellingen zijn dat deze groei niet binnen afzienbare tijd afneemt. Volgens veel analisten is er met het internet een nieuw tijdperk aangebroken: die van de informatiemaatschappij of diensteneconomie. Hierbij is de verwerving en kanalisering van informatie belangrijker geworden dan de pure productie. De kanalisatie en be- en verwerking van informatie genereert in de oude industrielanden een steeds grotere kapitaalstroom. Zeker in vergelijking met de ‘oude’ industrie, die gegenereerd werd door de Industriële revolutie. Deze pre-digitale industrierepresenteert geleidelijk een krimpend segment van de totale wereldeconomie.
Levend en werkend in de digitale revolutie zien we dat technologie zorgt voor een versnelling. Dit wordt de vierde revolutie. We zien in allerlei technologieën ontstaan die door digitalisering mogelijk zijn gemaakt. Denk aan de grote investeringen, experimenten en zelfs al het gebruik van slimme technologieën zoals artificial intelligence, robotisering, augmented reality, blockchain en het internet of things. Allemaal mogelijk gemaakt door het bestaan van in eerste instantie digitalisering en in tweede instantie het internet.
Wat zal de impact zijn als technologieën op grote schaal in jouw branche worden toegepast? Eén ding is zeker, het zal veel veranderen. Zal het een revolutie ontketenen of is het onderdeel van de evolutie? De belangrijkste conclusie die je moet trekken is of je bedrijf de verandering kan zijn, mee kan gaan of dat bedrijf is uitgespeeld.
De wereld is bereikbaar vanuit huis. Er zijn talloze voorbeelden van lokale bedrijven die geen rekening hielden met globale digitale ontwikkelingen en zo hebben we meerdere (pre-digitale) iconen zien verdwijnen. Ze raakten simpelweg uitgespeeld omdat ze niet konden reageren op een veranderende werkelijkheid en businessmodel. In veel industrieën heeft de digitale revolutie ervoor gezorgd dat businessmodellen en daarmee economieën volledig zijn veranderd. Het is in alle opzichten een ware revolutie en dit schaar ik dan ook onder disruptie.
Een voorbeeld van het disruptieve effect van de digitale revolutie op pre-digitale bedrijven is KPN, die teerde op hun smsdienst. Plots was daar WhatsApp, met hun messaging via het internet en veel goedkoper, dus aantrekkelijk voor de consument. KPN ging er bijna aan onderdoor. Simpelweg omdat ze leunden op de inkomstenstroom en niet op tijd een plan B hadden gemaakt. En zo hebben we er meerderen gezien die ten onder gingen aan nieuwe bedrijven die we disruptors noemen en de markt op zijn kop zetten.
Hadden deze bedrijven dit niet zien aankomen? Ik denk van wel. Er zijn ook voorbeelden van pre-digitale industrie die haar voordeel heeft gehaald uit digitalisering. Zoals Netflix, een DVD postorderbedrijf die zich heeft opgeworpen tot disruptor en de lokale videotheek en het (dan al niet illegaal) downloaden overbodig heeft gemaakt. Maar ook in de serie- en filmindustrie een vernieuwende factor is geworden met het maken van eigen, maatschappelijk relevante content.
Je kan zomaar uitsterven…
Het is belangrijk dat je jezelf constant uitdaagt als bedrijf, dat je toetst of de zekerheid die je nu hebt over een tijdje nog bestaat. Als jouw voornaamste inkomstenstroom te automatiseren en/of te digitaliseren is, nu of in de toekomst, dan zou je jezelf toch druk moeten maken. Oftewel hoe afhankelijk ben je nu van jouw bestaande businessmodel?
Wat ik een goede oefening zou vinden voor elk bedrijf is bijvoorbeeld: “Wat kan augmented reality doen voor jouw industrie?” Dit soort vraagstukken kan je uitwerken om vervolgens de disruptor zelf te zijn óf om je organisatie te herinrichten. Herinrichten zodat je bedrijf zich direct kan aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid, du moment dat een concurrent of nieuwe speler de markt disrupt met hun augmented reality versie van jouw product of dienst.
Challenge elke zogenaamde zekerheid, want zoals gezegd , alles verandert, dus ook je zekerheden!
Be adaptable to change
Is jouw bedrijf de disruptor, verbetert jouw bedrijf de disruptor óf kan jouw bedrijf zich dus aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid? Dan zal je succesvol blijven en zijn. Dus stel jezelf als bedrijf of organisatie de volgende vragen:
- Hoe afhankelijk ben je van je bestaande businessmodel?
- Wat doe je als je voornaamste inkomstenstroom wegvalt?
- Hoe snel kan jouw bedrijf/businessmodel zich aanpassen aan de veranderingen in de markt en het speelveld?
Be smart en wees de revolutie
Komt er uit deze vragen dat je als bedrijf kan mee veranderen? Of nog beter, kan je leren van de disruptor, layin low en kijken of je de disruptor kan verbeteren? Dan ben je namelijk de verbeterde versie van de nieuwe versie. Je kan via onderzoek heel goed achterhalen wat er beter kan, want de eerste versie is namelijk nooit de beste. Zo wordt je een ware distuptor die een revolutie ontketend. Je wordt dé nieuwe speler met een nieuw businessmodel die de spelregels per direct op zijn kop zet, je bent een gamechanger, die het bestaande spel verandert.
Be adaptable to change
Is jouw bedrijf de disruptor, verbetert jouw bedrijf de disruptor óf kan jouw bedrijf zich dus aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid? Dan zal je succesvol blijven en zijn.
Zoals Darwin al zei:
It’s not the biggest or the strongest but the one most adaptable to change that will survive.
And repreat:
want na elke revolutie begint een nieuwe werkelijkheid die zal evolueren als altijd.
Als je een keer van gedachten wilt wisselen of een keer een sessie wilt doen aangaande je bestaande businessmodel of een what if scenario samen wilt doorlopen, neem dan gerust contact met mij op.