Startende ondernemers willen graag groeien, maar zij niet alleen, zo bleek eerder dit jaar uit een onderzoek van Van Lanschot. Ruim zeven op de tien ondervraagde ondernemers gaven aan het eigen bedrijf zo groot mogelijk te willen maken. Om groei te realiseren, zijn investeringen onmisbaar. Niet alleen in product- of dienstverbetering, maar ook in zaken als bedrijfsprocessen, marketing en personeel.
In deze How To Guide maak je kennis met diverse investeringsstrategieën, verschillende vormen van funding en benoemen we een aantal succesvolle praktijkvoorbeelden. Zo weet jij binnen vijf minuten hoe je je concurrentiepositie kunt verstevigen en hoe je jezelf kunt verzekeren van een winstgevende toekomst.
1
DE COST GAET VOOR DE BAET UYT
Zoals met iedere uitgave moeten de kosten van een investering opwegen tegen de inkomsten. Ofwel: De cost gaet voor de baet uyt. Een bekende uitspraak, ontstaan in de Gouden eeuw, die te herleiden is naar de gemaakte begrotingen binnen de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC).
Om alle kosten te beheersen, werden er aandelen uitgegeven waarmee groeikapitaal werd aangetrokken. Door dit vervolgens te investeren in de overzeese handelsactiviteiten, kon de VOC uitgroeien tot ’s werelds grootste bedrijf dat ooit bestaan heeft. Onderzoekwijst namelijk uit dat de VOC op haar hoogtepunt 78 miljoen gulden waard was, een bedrag dat omgerekend naar nu 6,7 biljoen euro zou zijn. Hiermee zou de VOC vandaag de dag even groot zijn als de twintig grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld tezamen.Het spreekt voor zich dat de VOC-formule voor veel ondernemers als voorbeeld wordt genomen, zodra het over investeringen gaat.

2
KAPITAAL IN START-UP FASE
Net zoals de VOC voor ogen had bijde oprichting in 1602, wil iedere startende ondernemer zo snel mogelijk succes boeken. Tegelijkertijd staat de start-upfase gelijk aan veel kosten en weinig winst, waardoor voorfinanciering vaak noodzakelijk is om het gewenste succes te behalen.
Dit kapitaal kan voortkomen uit eigen spaargeld, leningen bij familie of een extra hypotheek op de woning. Echter, vaak is dit niet voldoende en wordt er gekozen voor risicodragend kapitaal, geld afkomstig van investeerders. Hierbij nemen ondernemers zelfeenrisico (iets dat de bank vaak mijdt), in ruil voor deling in de winst of een aandelenpakket.
Maaltijdbezorger HelloFresh is een hedendaags voorbeeld waaraan je kunt zien wat kapitaalinjecties kunnen betekenen voor een organisatie. Doorventure capital beschikken ze over meer financiële mogelijkheden en kunnen zeniet alleen investeren in vernieuwende recepten en verse ingrediënten, maar zich ook richten op de uitbreidingvan het marktaandeel in Amerika en de expansie van de overgenomen branchegenoot Green Chef.
Een ander voorbeeld is de Amsterdamse start-up GAIKU. Hun gelijknamige cloud-dienst zorgt er met intelligente software voor dat vergaderingen veel efficiënter verlopen door video, agenda, notulen et cetera te combineren in één applicatie. Deze start-up wordt gesteund door informal investors die samen 1 miljoen euro hebben geïnvesteerd. Hiermee kan het bedrijf de applicatie verder ontwikkelen én de activiteiten uitbreiden naar het Amerikaanse bedrijfsleven . Een mooi voorbeeld van ambities die waargemaakt worden dankzij een kapitaalinjectie.
De drie meest voorkomende manieren om funding op te halen voor een start-upfase zijn:
A
Crowdfunding
Crowdfunding is met name geschikt voor start-ups die op zoek zijn naar kapitaal om hun diensten/producten te ontwikkelen. Vanwege de relatief kleine bedragen, tot ongeveer 1 miljoen euro, is het een aantrekkelijke manier om kapitaal aan te trekken. Als tegenprestatie krijgt de investeerder bijvoorbeeld een aandeel in de organisatie, deelt hij mee in de winst of ontvangt hij een rentepercentage op het uitgeleende bedrag.
B
Informal investors
(business angels)
Deze vermogende particulieren – meestal ex-ondernemers die hun bedrijf hebben verkocht) – investeren hun opgebouwde reserves in start-ups en staan hen bij met raad en daad.Zij kennen hetklappen van de zweep en weten wat succesvolle business-strategieën zijn.
C
Participatiemaatschappijen
(private equity/venture capital)
Deze bedrijven stappen later in dan informal investors. Wanneer een bedrijf draait, verstrekken zij kapitaal en kennis in ruil voor aandelen van het bedrijf. Het doel is om de onderneming flink te laten groeien en met de financiële injectie bedrijfsinvesteringen te stimuleren.
VOORKOMEN IS BETER DAN…
Nu zijn dit twee succesverhalen, maar er zijn ook genoeg voorbeelden van investeringen die niet succesvol uitpakten. Denk aan het integrale computersysteem van de Nationale Politie dat miljoenen meer kost dan verwacht en het samenvoegen van HP en Compaq dat heel moeizaam verliep, omdat er veel verschillen overwonnen moesten worden tussen de twee bedrijfsculturen.
Internationaal ondernemen? Ook hebben we een stappenplan voor. Lees verder
Door een gedegen investeringsanalyse te maken, kun je bepaalde risico’s afdekken en bepaal je of een investering aantrekkelijk is (return on investment). Belangrijke vragen bij zo’n analyse zijn:
- Brengt de investering mijn organisatie dichterbij mijn strategische doelen?
- Past de investering binnen mijn bedrijfsvoering en brengt het synergie?
- Genereert de investering een gezonde marge en cashflow?
- Heb ik zicht op de risico’s die de investering met zich meebrengt en kan ik deze managen?
- Beschik ik over voldoende kennis om het investeringstraject succesvol te doorlopen?
Zo voorkom je extra kosten voor het terugdraaien van ‘slechte’ investeringen en behoud je de controleover de slagingskans van het investeringstraject.
3
KLAAR VOOR DE TOEKOMST
Een belangrijk bedrijfsonderdeel waar een stevige voorbereiding extra van belang is, is de IT-omgeving. Dit spreekt bijna voor zich, want IT is tegenwoordig délevensader van iedere organisatie. De wereld verandertrazendsnel en als ondernemer moetje blijven inspelen op nieuwe businessmodellen en veranderende klanteisen. Zaken als mobiliteit en bereikbaarheid moeten daarom onderdeel zijn van je online ERP-systeem, zodat je altijd en overal realtime informatie kunt inzien en je bedrijfsprocessen kunt monitoren.
Als je wilt investeren in de toekomst kunnen de Heroes je hierbij helpen. Neem contact met ze op!
Naast flexibiliteit spelen de kosten ook een belangrijke rol. Traditionele systemen kostenveel tijd en geld om up-to-datete houden, terwijl investeringen in nieuwe systemen juist bijdragen aan de efficiëntie en zodoende ook stappen die je als organisatie wil zetten. In plaats van te investeren in eigen servers met een onderhoudscontract, personeel en updates, kan het voordelig zijn een cloudleverancier in de arm te nemen. Omdat deze leverancier een schaalvoordeel heeft, zijn de kosten vaak lager dan alles zelf te doen. Bovendien win je tijd, het meest waardevolle bezit dat je hebt.
Door de bedrijfsprocessen efficiënter in te richten, wordt je bedrijf slagvaardiger. Zo ben je niet alleen Agile, maar ook Always Now. Een investering die zich over de hele levenscyclus terugverdient. Of om de VOC opnieuw aan te halen: de cost gaet voor de baet uyt.
4
NIET INVESTEREN IS GEEN OPTIE
Investeringen verbeteren het rendement van je organisatie. Wanneer je de juiste keuzes maakt, zal je snel het groeipotentieel van de investeringen zien en merken dat innovaties ineens voor het grijpen liggen. Aanschouw het als de omgekeerde wereld: in plaats van kosten te besparen, ga je je richten op een omzetgroei om de kosten te kunnen betalen. En wanneer er onvoldoende medewerkers zijn, ga je op zoek naar groeikapitaal om toch met de juiste mensen uit te kunnen breiden.
Door op deze manier te denken, durf je bepaalde risico’s te nemen die horen bij investeren. Risico’s die horen bij ondernemen. Maar ook risico’s die maken dat bedrijven die investeren twee keer winstgevender zijn dan andere bedrijven. Zo borg je de continuïteitvan je organisatie, blijf je onderscheidend en creëer je een omgeving waarin je werknemers meegroeien met de organisatie. Want de juiste investeringen, verdienen zichzelf weer terug.
Lees hier hoe Profource investeert om succesvol te zijn.